BARANEK WIELKANOCNY

Przepis na wielkanocnego baranka    BARANEK WIELKANOCNY


Produkty Bake in

  • SKŁADNIKI:
    Ciasto:
    • 2 jajka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/4 szklanki mleka
    • 125 g masła lub margaryny
    • 1 szklanka mąki
    • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ale nie aromatu, można zastąpić cukrem waniliowym)
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    Dekoracja:
    • biały lukier
    • rodzynki
    • kolorowy cukier
    • perełki cukiernicze
    • wstążeczka
    PRZEPIS
    • Masło, mleko i cukier rozpuścić w rondelku i zagotować. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, rozłożoną formę dokładnie wysmarować tłuszczem we wszystkich wgłębieniach (można użyć tłuszczu w sprayu), złożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, oddzielić białka od żółtek. Do ostudzonej masy dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem, ucierając mikserem, na końcu wlać esencję i ubić jeszcze raz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać delikatnie.
    • Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wypełnić ją do ok. 2/3 wysokości, ponieważ urośnie w trakcie pieczenia. Formą należy delikatnie potrząsnąć, aby ciasto dotarło do wszystkich zakamarków. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić odpocząć w formie około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli baranek ma nierówny dół, należy go skroić, aby był stabilny.
    • Udekorować białym lukrem, oczy zrobić z rodzynków lub perełek cukierniczych, kiedy lukier zaschnie - na szyi baranka zawiązać wstążeczkę. Baranka można również ozdobić posypując jedynie cukrem pudrem.
    • Jeśli zostanie trochę ciasta, można je upiec w foremkach na muffinki. Czas pieczenia należy wtedy skrócić do 15 min.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl