Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.
1/2 łyżeczki esencji waniliowej (ale nie aromatu, można zastąpić cukrem waniliowym)
tłuszcz do wysmarowania formy
Dekoracja:
biały lukier
rodzynki
kolorowy cukier
perełki cukiernicze
wstążeczka
PRZEPIS
Masło, mleko i cukier rozpuścić w rondelku i zagotować. Ostudzić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C, rozłożoną formę dokładnie wysmarować tłuszczem we wszystkich wgłębieniach (można użyć tłuszczu w sprayu), złożyć. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, oddzielić białka od żółtek. Do ostudzonej masy dodawać na przemian żółtka i mąkę z proszkiem, ucierając mikserem, na końcu wlać esencję i ubić jeszcze raz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy i wymieszać delikatnie.
Ciasto przelać do wysmarowanej formy, wypełnić ją do ok. 2/3 wysokości, ponieważ urośnie w trakcie pieczenia. Formą należy delikatnie potrząsnąć, aby ciasto dotarło do wszystkich zakamarków. Piec około 30 minut, sprawdzić patyczkiem - jeśli jest suchy, ciasto jest gotowe. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i pozwolić odpocząć w formie około 10 minut. Następnie ostrożnie wyjąć i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Jeśli baranek ma nierówny dół, należy go skroić, aby był stabilny.
Udekorować białym lukrem, oczy zrobić z rodzynków lub perełek cukierniczych, kiedy lukier zaschnie - na szyi baranka zawiązać wstążeczkę. Baranka można również ozdobić posypując jedynie cukrem pudrem.
Jeśli zostanie trochę ciasta, można je upiec w foremkach na muffinki. Czas pieczenia należy wtedy skrócić do 15 min.
Pliki cookies i pokrewne im technologie umożliwiają poprawne działanie strony i pomagają nam dostosować ofertę do Twoich potrzeb. Możesz zaakceptować wykorzystanie przez nas wszystkich tych plików i przejść do sklepu lub dostosować użycie plików do swoich preferencji, wybierając opcję "Dostosuj zgody".
W tym miejscu możesz określić swoje preferencje w zakresie wykorzystywania przez nas plików cookies.
Te pliki są niezbędne do działania naszej strony internetowej, dlatego też nie możesz ich wyłączyć.
Te pliki umożliwiają Ci korzystanie z pozostałych funkcji strony internetowej (innych niż niezbędne do jej działania). Ich włączenie da Ci dostęp do pełnej funkcjonalności strony.
Te pliki pozwalają nam na dokonanie analiz dotyczących naszego sklepu internetowego, co może przyczynić się do jego lepszego funkcjonowania i dostosowania do potrzeb Użytkowników.
Te pliki wykorzystywane są przez dostawcę oprogramowania, w ramach którego działa nasz sklep. Nie są one łączone z innymi danymi wprowadzanymi przez Ciebie w sklepie. Celem zbierania tych plików jest dokonywanie analiz, które przyczynią się do rozwoju oprogramowania. Więcej na ten temat przeczytasz w Polityce plików cookies Shoper.
Dzięki tym plikom możemy prowadzić działania marketingowe.